Slovik

Okrogla miza // Stagflacija: Utopija ali stvarnost?

25. 8. 2022 ob 18:30

Trgovski dom Gorica (Korzo Verdi 52)

Vlagatelji, bančniki in podjetniki že več mesecev razpravljajo o verjetnosti prihajajoče recesije. Pred kratkim se je temu mnenju pridružila še Svetovna banka in opozorila, da se nam morda obeta še kaj hujšega. Ruski napad na Ukrajino in hitra rast cen sta prisilili centralne banke v strategijo agresivnega zviševanja obrestnih mer, da bi ukrotile inflacijo, zaradi česar so vlagatelji vse bolj previdni. Če bodo obrestne mere previsoke, kar je po mnenju vse več ekonomistov neizogibno, bi lahko gospodarstvu grozilo enormno krčenje in recesijo.

Kombinacija ukrepov denarne politike in današnjih gospodarskih silnic bi tako povzročila “stagflacijo”, mešanico nizke rasti in vrtoglavo visokih cen. Po mnenju Svetovne banke slednje postaja vse bolj realističen scenarij.

V namen odgovora na vprašanja kaj temu sledi in kako naj se na ta scenarij pripravijo podjetja, vlagatelji in družine, bo le-to tema naše okrogle mize.

Z nami bo dr. Veronika Dolar, asistentka na State University of New York, v Old Westburyju. Po izobraževanju na United World College of the Adriatic v Italiji in University of Western Ontario v Kanadi, je najprej naziv magistrice nato pa še doktorice pridobila na University of Minnesota. Področje, v katerem deluje in ga glede na vse izdane knjige ter članke tudi raziskuje, je področje politike, ekonomije in prava.

Poleg doktorice, bo pri razpravi sodeloval tudi uspešen podjetnik Erik Zobec, ustanovitelj, solastnik in generalni direktor podjetja Seven Refractories – podjetja s preko 100 M EUR prometa. Lahko se pohvali z uspešnim širjenjem na razne trge, saj imajo do sedaj postavljene kar 4 tovarne in 15 podjetij široma po svetu.

Svoje razmišljanje bosta z nami delila tudi Lidia Glavina, upraviteljica banke Civibank S.r.l. in CEO GEN I Energia srl Italia, ter Adriano Kovačič, Predsednik ZKB – Zadružne Kraške Banke Trst Gorica.

Dogodek bo moderiral Prof. Dr. Roberto Biloslavo in bo potekal v slovenščini.

Dogodek organizira Slovenski Izobraževalni Konzorcij – Slov.I.K. v sklopu cikla okroglih miz »Človek, zeleno in digitalno« in projekta Spretno(ra)sti,  v sodelovanju s Slovenskim Deželnim Gospodarskim Združenjem (SDGZ).

Prijave zbiramo na sledeči povezavi: https://bit.ly/3pq6M4s